Međimurska gruda

Na inicijativu  Tihomira Štefulja, Branka Horvata, Franje Soldata i Ivana Pongraca osnovana Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda”.

Cilj udruge je unapređenje seoskog života u svim njegovim aspektima, kao i promocija i unapređenje obiteljskih gospodarstava. Udruga će se baviti promidžbom Dunjkovca, čije se ime prvi put spominje 1259. godine, a zadala si je i značajne ciljeve: osnovati Muzej štreke i popularizirati štreku (prva hrvatska pruga izgrađena 1860. godine s ciljem povezivanja Budimpešte i Beča, a prolazi kroz Dunjkovec), napraviti “smoligarski grunt” jer smoligar je izumrli zanat specifičan za Dunjkovec, koji žele popularizirati.

Smoligari su nekad od borovine izrađivali drvca za potpalu i prodavali ih po sajmovima po čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Smoliga je unosila toplinu u domove, a želja udruge je takvu toplinu prenijeti u srca ljudi. Jedan od zadataka je i vremeplov starih zanata, organizirati dane mjesta, ljetne večeri, zelene čistke, više cvijeća za ljepši Dunjkovec…

Posebno je istaknuta važnost suradnje udruge u turističkim zajednicama, kako općine, tako i Međimurja i Hrvatske. U prvi Upravni odbor udruge izabrani su Franjo Soldat, Biserka Ganzer, Branko Horvat, Tihomir Štefulj, Snježana Zorković, Ivan Pongrac i Anđelko Kraljić. U nadzorni odbor izabrani su Dragutin Celinger, Stjepan Pertlik i Ivan Ganzer.

Predsjednik udruge je Franjo Soldat, Branko Horvat imenovan je potpredsjednikom, za tajnika je izabran Tihomir Štefulj, a za blagajnika Ivan Pongrac. Podršku udrugi dao je i Darko Dania, načelnik općine Nedelišće, i pritom dodao kako vidi jako puno posla kojeg su si zadali članovi ove udruge, te da bez obzira na velik broj udruga u općini Nedelišće, i ova će imati potporu općine u ostvarivanju zadataka koje su si zadali.